Türkan Şoray hangi dizide anne rolünde oynadı ?

Nilosa

Global Mod
Global Mod
Forumdaşlara Küçük Bir Hikâye Armağanı

Forumdaşlar, bazen bir akşam vakti, ekranın karşısında otururken bir sahne gelir insanın aklına… Bir replik, bir bakış, bir susuş. İşte bugün sizlerle tam da böyle bir anıyı, kalbimde iz bırakmış bir hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Türkan Şoray’ın anne rolünde karşımıza çıktığı o diziyi ve bende uyandırdığı duyguları. Belki siz de okurken kendi hayatınızdan bir parça bulur, yorumlarda hikâyenizi eklersiniz.

Türkan Şoray ve Anne Olmanın Sessiz Gücü

Türkan Şoray, “İkinci Bahar” dizisinde Hanım karakteriyle karşımıza çıktığında, artık sadece Yeşilçam’ın Sultanı değildi; o, mahallenin annesiydi. Yorgun, ama dimdik. Kırılmış, ama hâlâ sevmekten vazgeçmemiş. Hanım, iki oğlunu hayata tutundurmak için kendi hayallerini arka cebine koymuş bir kadındı. Dizideki anne rolü, bağırıp çağıran değil; susarak anlatan, bakışıyla yarayı saran bir anneydi.

Hanım’ın mutfakta ocağın başında duruşunu hatırlayan var mı? Erkekler sofrada geleceği, parayı, işi konuşurken; o, kimin sesi titriyor, kimin kaşı çatık, kimin kalbi kırık, hepsini seziverirdi. Kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımı, Hanım karakterinde adeta ete kemiğe bürünmüştü.

Erkekler Çözüm Arar, Kadınlar Yara Sarar

Dizide erkek karakterler — Ali Haydar Usta’dan oğullarına kadar — hayata daha stratejik ve çözüm odaklı bakıyordu. Bir sorun mu var? Çözülmeli. Para mı lazım? Kazanılmalı. Engel mi çıktı? Aşılmalı. Erkek aklı, yolu haritaya döker, hedef koyar, adım adım ilerler.

Ama Hanım öyle değildi. O, haritaya değil, kalbe bakardı. Oğlunun gözündeki umutsuzluğu görür, çözümden önce sarılmayı seçerdi. Erkeklerin “nasıl çözeriz?” dediği yerde, kadınların “neden canın acıyor?” sorusu yükselirdi. İşte Türkan Şoray’ın anne rolünü bu kadar gerçek ve dokunaklı kılan da buydu.

Bir sahne vardı, hiç unutmam: Oğullarından biri hayatta büyük bir hata yapmıştı. Erkek aklıyla bakanlar ceza, kural, mesafe önerirdi. Hanım ise sessizce yanına oturmuş, “Ben buradayım” demişti. Ne nutuk attı ne akıl verdi. Sadece oradaydı. Bazen en büyük çözüm, birinin yanımızda olması değil midir forumdaşlar?

İkinci Bahar: Sadece Bir Aşk Değil, Bir Hayat Dersi

“İkinci Bahar” çoğu kişi için Ali Haydar Usta ile Hanım’ın geç kalmış aşkıdır. Ama benim için, annelik ve insan olma hâlinin ders kitabıdır. Türkan Şoray’ın canlandırdığı anne figürü, fedakârlığın klişe bir anlatımı değildi. O, “anne her şeye katlanır” masalını değil; “anne de yorulur ama yine de sever” gerçeğini gösterdi.

Erkek karakterler genellikle geleceği inşa etmeye çalışırken, Hanım geçmişi ve bugünü onarmaya uğraşıyordu. Erkekler plan yapar, kadınlar bağ kurar. Erkekler hedefe kilitlenir, kadınlar yolculuğa eşlik eder. Bu fark, dizide çatışma yaratmıyor; tam tersine hayatı tamamlıyordu.

Belki de bu yüzden dizi bu kadar sevildi. Çünkü hepimiz hayatın bir yerinde ya çözüm arayan bir erkek, ya da yarayı sarmaya çalışan bir kadın olduk. Çoğu zaman da ikisinin arasında kaldık.

Bir Anne, Bir Dizi, Bir Hatıra

Türkan Şoray’ın anne rolü, bana kendi annemi hatırlatır. Sorun yaşadığımda “şunu yap, bunu et” demekten çok, sessizce çay koyuşunu. Erkekler gibi strateji üretmezdi belki ama o çayın buharında çözülürdü içimdeki düğümler. İşte Hanım karakteri de tam olarak buydu: Hayatı planlamayan ama hayatı yaşanır kılan kadın.

Forumdaşlar, siz de düşünün… Hayatınızda sizi en zor anda ayakta tutan kişi kimdi? Bir çözüm mü sundu, yoksa sadece yanınızda mı durdu? Erkeklerin aklı mı kurtardı sizi, kadınların kalbi mi?

Bu hikâyeyi sizlerle paylaşmak istedim çünkü “İkinci Bahar” sadece bir dizi değil; anneliğin, kadınlığın ve insanlığın sessiz bir anlatımıydı. Türkan Şoray’ın anne rolünde oynadığı bu dizi, hâlâ içimde bir yerlerde devam ediyor.

Yorumlarda sizin “İkinci Bahar” hatıralarınızı, Hanım karakterinin sizde uyandırdıklarını ve kendi hayatınızdaki anne figürlerini okumayı çok isterim. Belki de bu başlık, forumda hep birlikte küçük bir ikinci bahar yaşatır.