Sıfır Daireye Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır ?

Nilosa

Global Mod
Global Mod
\Sıfır Daireye Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır?\

Yeni tamamlanmış bir daireye taşınırken yapılması gereken işlemler arasında en kritik adımlardan biri elektrik aboneliğidir. Özellikle sıfır dairelerde, daha önce herhangi bir kullanım veya kayıt bulunmadığından süreç ilk kez başlatılır ve bu durum bazı ek belgeler ve kontroller gerektirir. Bu makalede sıfır daireye elektrik aboneliği sürecini detaylı şekilde ele alacak, sık sorulan sorulara yanıt verecek ve karşılaşılabilecek durumlara dair kapsamlı bilgiler sunacağız.

\Elektrik Aboneliği Nedir?\

Elektrik aboneliği, bir tüketicinin belirli bir adresteki elektrik hizmetinden yasal olarak faydalanabilmesi için enerji dağıtım şirketiyle yaptığı sözleşmedir. Bu sözleşme, kullanıcıyı hem hizmetten yararlanan taraf hem de ödeme sorumlusu olarak tanımlar.

\Sıfır Dairede Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?\

Sıfır dairelerde elektrik aboneliği için izlenecek adımlar, ikinci el dairelerden biraz farklıdır. Çünkü yeni binalarda ilk defa kullanım söz konusu olduğundan altyapı, sayaç kontrolü ve iskan durumları önem kazanır.

\1. İskan (Yapı Kullanım İzin Belgesi)\

Elektrik aboneliği için en önemli belge, binanın iskan belgesidir. İskan belgesi olmadan elektrik dağıtım şirketi abonelik işlemlerine izin vermez. Bu belge, binanın tüm inşaat ve mühendislik işlemlerinin mevzuata uygun olduğunu ve kullanıma açılabileceğini gösterir.

\2. Elektrik Projesi Onayı ve Dağıtım Şirketi Onayı\

Yeni dairelerde, binanın elektrik projesi ilgili dağıtım şirketine sunulur ve onaylanır. Bu işlem genellikle inşaat firması tarafından yapılmış olur. Ancak eğer yapılmamışsa, abonelik işlemleri başlatılamaz.

\3. Sayaç Takılması\

Sıfır dairelerde çoğu zaman elektrik sayacı takılmamıştır. Bu durumda dağıtım şirketi, başvurunun ardından sahaya ekip göndererek gerekli sayaç montajını gerçekleştirir. Sayaç takılmadan önce tesisatın kontrol edilmesi de zorunludur.

\4. Başvuru Süreci\

Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapılır. Başvuru süreci e-Devlet üzerinden ya da ilgili elektrik perakende satış şirketinin (EPSAŞ) müşteri merkezlerinden gerçekleştirilir.

\Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler (Sıfır Daire)\

* Tapu fotokopisi

* Kimlik fotokopisi

* İskan belgesi (Yapı Kullanım İzin Belgesi)

* DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi

* Şantiye aboneliği varsa, iptal edildiğine dair belge

* Eğer işlem vekaletle yapılacaksa, noter onaylı vekaletname

\Elektrik Aboneliği Ücretleri 2025\

2025 itibarıyla sıfır daireler için elektrik aboneliği yaparken tahsil edilen ücret kalemleri şu şekildedir:

* Güvence bedeli: Konut tipi ve sayaç gücüne göre değişir (ortalama 800 – 1200 TL arası)

* Hizmet bedelleri: Bağlantı, damga vergisi ve işlem bedelleri (yaklaşık 300 – 500 TL arası)

Tüm ücretler, fatura olarak kullanıcıya yansıtılır ya da ilk ay faturasında tahsil edilir.

\Sık Sorulan Sorular ve Yanıtlar\

\Soru 1: Sıfır dairede elektrik şantiye elektriği üzerinden mi kullanılır?\

Hayır. Şantiye elektriği yalnızca inşaat süreci içindir ve konut kullanımına uygun değildir. İskan alındıktan sonra şantiye aboneliği kapatılarak mesken aboneliği açılmalıdır. Aksi durumda yasal sorunlar doğabilir ve elektrik kesintisi yaşanabilir.

\Soru 2: Elektrik aboneliği olmadan evde elektrik kullanmak mümkün mü?\

Kısa süreliğine mümkün olabilir; ancak bu kullanım yasa dışıdır ve kaçak kullanım kapsamına girer. Cezai yaptırımları oldukça ağırdır. Elektrik dağıtım şirketi kaçak kullanım tespiti halinde elektrik kesintisi, para cezası ve dava süreci başlatabilir.

\Soru 3: DASK poliçesi olmadan elektrik aboneliği alınabilir mi?\

Hayır. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), abonelik sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sigorta poliçesi olmadan elektrik dağıtım şirketleri başvuru kabul etmez.

\Soru 4: Elektrik sayacı takılı değilse ne yapılmalı?\

Dağıtım şirketine başvuru yapılır. Şirketin saha ekipleri sayacı takar ve bağlantı işlemlerini gerçekleştirir. Sayaç montajı yapılmadan önce tesisatın uygunluğu kontrol edilir. Eksik ya da hatalı bağlantılar varsa, düzeltme istenir.

\Soru 5: Online başvuru mümkün mü?\

Evet. Elektrik abonelik başvuruları artık e-Devlet üzerinden ya da enerji şirketlerinin online platformları aracılığıyla yapılabilmektedir. Ancak sıfır dairelerde sayaç takılacaksa, sahada işlem gerektiği için yine de fiziki kontroller yapılır.

\Soru 6: Elektrik aboneliği ne kadar sürede açılır?\

Belgeler eksiksiz sunulmuş ve tesisat uygun bulunmuşsa, başvurudan itibaren ortalama 1 ila 3 iş günü içinde elektrik açılır. Sayaç takılacaksa bu süre biraz uzayabilir.

\Elektrik Aboneliği Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler\

1. \Eksiksiz belge sunumu:\ En sık yaşanan gecikme sebebi belge eksikliğidir. Başvuru yapmadan önce tüm evraklar kontrol edilmelidir.

2. \Sayaç yeri erişimi:\ Sayaç kutusu kapalı ya da erişilemez durumdaysa, teknik ekip sayaç montajını gerçekleştiremez.

3. \Evinizi taşımadan önce elektrik açtırın:\ Elektrik olmadan taşınma işlemleri ciddi sıkıntılar yaratabilir.

4. \Kaçak kullanım algısına karşı dikkatli olun:\ Şantiye elektriğiyle taşınmak yasal değildir, bu durum tespit edilirse cezai işlem başlatılır.

\Sonuç\

Sıfır daireye elektrik aboneliği almak, doğru adımlar izlendiğinde oldukça düzenli ve sistematik bir süreçtir. En önemli koşul iskan belgesinin bulunmasıdır. Gerekli belgeler tamamlandığında ve başvuru doğru şekilde yapıldığında kısa sürede elektrik hizmeti sağlanır. Yeni bir yaşam alanına taşınırken enerjinizi kesintisiz kullanmak istiyorsanız, elektrik aboneliği işlemlerini önceden ve eksiksiz tamamlamanız büyük önem taşır.

\Anahtar Kelimeler:\

Elektrik aboneliği, sıfır daire elektrik açtırma, iskan belgesi, sayaç takılması, DASK, elektrik dağıtım şirketi, şantiye elektriği, e-devlet elektrik başvurusu.