Süreksiz iş ne demek ?

Melis

New member
Süreksiz İş ve Toplumsal Değişim: Bir Hikâye Üzerinden Yansıyanlar

Bir akşam, bir arkadaşım bana şöyle dedi: “Bazen hayat, senin istediğin şekilde akar, bazen de her şey birbirine karışır. Ben de tam böyle bir dönemdeyim. İşim süreksiz. Geçici, ama bilemiyorum, belki bir şeyler kalıcı olur.”

Bu sözler, bana süreksiz işin ne demek olduğunu düşündürdü. Hangi noktada bir şeyin geçici olduğu kabul edilir? İş dünyası ve toplumsal yapılar o kadar hızla değişiyor ki, bazen kendimizi bir girdap içinde buluyoruz. Belki de bu, çok duyduğumuz ve gördüğümüz süreksiz işlerin etkisiyle ilgili bir durumdur. Hikâyeye dahil olalım, belki cevabı bulmamıza yardımcı olur.

Hikâyenin Başlangıcı: Geçici Bir Düzenin Kuruluşu

Hikâyenin başrolündeki karakterimiz Elif, üniversiteden mezun olduktan sonra hayatının tam da istediği gibi gitmesini bekliyordu. Hedefleri büyük, hayalleri ise sınırsızdı. Ancak, çalıştığı medya sektöründeki süreksiz işler birer birer başladı. Her yeni proje, iş güvencesinden çok, geçici bir sözleşme ve belirsiz bir gelecek vaat ediyordu.

Bir sabah, Elif'in karşısına Serkan çıkmıştı. O, kariyerinde sağlam adımlar atan, stratejik bir bakış açısına sahip ve erkeklerin çoğunlukla gösterdiği çözüm odaklı yaklaşımı benimsemiş biriydi. Elif, Serkan'la tanıştığında, ona “Bu işi neden geçici kabul ediyorsun? Kendi işini kursan ne olur?” diye sormuştu. Serkan, rahatça cevaplamıştı: “Ben sadece doğru zamanı bekliyorum. Bu işin sonunda ne olacağı belli değil ama ben şansımı sürekli zorlayarak ilerliyorum.”

Süreksizliğin Toplumsal Boyutu: Geçici Olmanın İksiri

Elif, Serkan’a şaşkın bakarken, zihninde bir şeyler kıpırdandı. “Süreksiz işin, bir çözüm değil, aslında bu toplumun gelmiş olduğu bir nokta olduğu konusunda ne düşünüyorsun?” diye sordu.

Serkan, gözlerini biraz daha kısıp, “Sürekli değişim, belirsizlik, esneklik gibi kavramlar, aslında iş güvencesizliği anlamına geliyor. Yani bu, toplumsal yapının getirdiği bir strateji gibi. Bir şekilde esnek olmalısın, değil mi?” dedi.

Elif, Serkan’ın sözlerini biraz da empatik bir yaklaşımla değerlendirerek, "Evet, ama sence bu geçici iş durumu, her kadının ya da her bireyin strateji geliştirmesi gereken bir şey mi? Kadınlar bu esneklikten nasıl etkileniyorlar?" diye sormuştu.

Serkan, kadının iş dünyasındaki rolünü anlamakta zorlanmıştı. O, stratejik bir bakış açısıyla her şeyi çözmeyi hedeflese de, Elif'in söyledikleri iş dünyasında kadınların daha farklı deneyimler yaşadığını anlatıyordu.

Kadınların Empatik Yaklaşımları ve Süreksizliğin Etkisi

Elif’in bakış açısı biraz daha genişti. Süreksiz işler, kadının sosyal yaşamı ve aile içindeki rolüyle de bir şekilde ilişkiliydi. Kadınlar, uzun süreli sözleşmeli ve güvence altındaki işlere daha fazla ihtiyaç duyarlar çünkü toplum onları ev işlerine, çocuk bakımına, aile düzenine odaklanmaya zorlar. Süreksizlik, bu açıdan kadınların günlük yaşamını daha karmaşık hale getiriyor, sosyal eşitsizlikleri pekiştiriyordu.

Bir gün Elif, başka bir arkadaşına bu konuyu açtı. “Biliyorum, sen de sürekli geçici işler yapıyorsun ama sana göre bir çözüm var mı? Ne düşünüyor ve nasıl başa çıkıyorsun?” diye sordu.

Arkadaşı, kadının bu tür işlerde yaşadığı zorlukları anlatmaya başladı: “İşin süreksiz olması, bazen kendimi yeterli hissetmeme neden oluyor. Sürekli gelecek kaygısı var. Ama bunu çözmek için de empatiden başka bir şeyim yok. Birbirimize destek olmayı, ailemi ve arkadaşlarımı daha fazla dinlemeyi öğrendim. Yani, her şeyin ne zaman sonlanacağını bilmiyorum ama belki de geçici olmanın bir anlamı vardır.”

Zamanın Anlamı ve Süreksizliğin Ortasında Bir Yerde Durmak

Hikâyenin en önemli sorusu şu: Süreksiz iş, toplumsal yapıları nasıl şekillendiriyor? Süreksiz iş dünyasında bir strateji geliştirmek ya da empatik bir bakış açısıyla durumu anlamak mümkün mü?

Serkan’ın yaklaşımındaki çözüm odaklılık ve Elif’in empatik bakış açısı, her iki karakterin de süreksiz işin dinamiklerini nasıl farklı şekillerde ele aldığını gösteriyor. Ancak her iki yaklaşım da toplumun getirdiği zorluklarla şekilleniyor. Kadınlar, süreksiz işin belirsizliğine daha fazla odaklanırken, erkekler çözüm arayışına girebiliyor. Peki, bu dinamiklerin toplumda nasıl bir yeri var?

Süreksiz işlerin çoğu, toplumsal cinsiyet ve sınıf eşitsizlikleri ile şekilleniyor. Bu soruları sorarak, iş dünyasında kadınların deneyimlerini anlamak ve sosyal yapıları dönüştürmek için ne tür adımlar atılabilir?

Düşünmeye Davet: Geçici Olmanın Geleceği

Hikâye, süreksiz işin etkilerini ve toplumsal eşitsizlikleri anlamaya çalışan bir bakış açısı sunuyor. Ama bu durumun çözümü, ne kadar stratejik adımlar atarsak atalım, toplumsal normların ve yapıları aşarak mümkün olacak mı? Gelecek, bu geçici işlerin kalıcı hale gelmesiyle mi şekillenecek yoksa daha esnek bir dünya mı kurulacak?

Hikâyede iki farklı bakış açısının birleştiği noktada, sadece çözüm odaklılık ya da empatik yaklaşım değil, birlikte bu dünyayı dönüştürme çabası önemli olacaktır.