Genç çiftçi kredisi herkese çıkar mı ?

Sinan

New member
Genç Çiftçi Kredisi Herkese Çıkar mı? Gerçekler, Yanılgılar ve Sistem Üzerine Görünmeyen Katmanlar

Kırsal Ekonominin Sessiz Gündemi: “Genç Çiftçi” Kavramının Yükselişi

Son yıllarda tarım ve hayvancılık alanında en çok konuşulan başlıklardan biri, gençlerin yeniden kırsala dönmesini teşvik eden destek mekanizmaları oldu. Şehirlerde artan yaşam maliyetleri, iş piyasasındaki daralma ve üretim odaklı yeni ekonomi tartışmaları, “genç çiftçi” kavramını yalnızca bir devlet programı olmaktan çıkarıp sosyoekonomik bir yönelim haline getirdi.

Bu noktada en çok merak edilen konulardan biri ise oldukça basit görünen ama aslında çok katmanlı bir soru: Genç çiftçi kredisi herkese çıkar mı?

Kısa cevap hayır. Ancak bu “hayır”, tek cümlelik bir reddediş değil; sistemin nasıl çalıştığını anlamayı gerektiren bir çerçeveye işaret ediyor.

Genç Çiftçi Kredisi Nedir? Hibe mi, Kredi mi, Yoksa İkisi Birden mi?

Kamuoyunda sıkça karıştırılan temel meselelerden biri, bu desteklerin yapısıdır. “Genç çiftçi kredisi” ifadesi çoğu zaman tek bir program gibi algılansa da aslında Türkiye’de birkaç farklı mekanizma üzerinden ilerler:

Bir yanda sübvansiyonlu krediler bulunur. Bunlar çoğunlukla Ziraat Bankası ve bazı kamu finans kurumları aracılığıyla düşük faizli ya da faiz destekli şekilde verilir.

Diğer yanda ise doğrudan hibe programları yer alır. Özellikle geçmiş yıllarda yürütülen Genç Çiftçi Projesi gibi uygulamalar, belirli şartları sağlayanlara geri ödemesiz destek sunmuştur. Bugün ise bu yapı, farklı kırsal kalkınma programlarıyla devam etmektedir.

Ayrıca Avrupa Birliği destekli kırsal kalkınma projeleri kapsamında TKDK aracılığıyla IPARD fonları da devreye girer. Bunlar kredi değil, proje bazlı hibelerdir ve oldukça sıkı değerlendirme süreçlerine tabidir.

Tüm bu çeşitlilik, dışarıdan bakıldığında “herkese veriliyor” algısını doğursa da gerçekte durum oldukça seçicidir.

Herkese Çıkar mı? En Net Gerçek: Seçici Bir Sistem

Bu desteklerin temel amacı geniş kitlelere para dağıtmak değildir. Amaç, üretim kapasitesi oluşturabilecek, sürdürülebilir tarımsal faaliyet yürütebilecek kişileri sisteme dahil etmektir. Bu nedenle başvurular otomatik bir onay mekanizmasıyla ilerlemez.

Genç çiftçi desteklerinde genel çerçeve şu şekilde çizilir:

* Yaş kriteri (genellikle 18–40 aralığı)

* Kırsalda ikamet veya kırsala dönüş planı

* Tarımsal üretim projesi sunabilme

* Arazi, hayvan varlığı veya üretim altyapısı planı

* Eğitim veya sertifika avantajı (bazı programlarda zorunlu)

Bu kriterler nedeniyle sistem, “başvuran herkes alır” mantığıyla çalışmaz. Aksine, başvuruların önemli bir bölümü proje yetersizliği, uygun olmayan yerleşim planı veya finansal sürdürülebilirlik eksikliği nedeniyle elenir.

Başvuru Sürecinin Göründüğünden Daha Teknik Yapısı

Dışarıdan bakıldığında bir form doldurmak gibi algılansa da süreç aslında oldukça teknik ilerler. Özellikle hibe programlarında proje dosyası en kritik aşamadır.

Başvuru sürecinde genellikle şu adımlar bulunur:

İlk olarak başvuru sahibi, tarımsal faaliyet alanını belirler. Bu büyükbaş hayvancılık, arıcılık, seracılık veya bitkisel üretim olabilir. Ardından detaylı bir iş planı hazırlanır. Bu plan, sadece “ne yapılacağı” değil, “nasıl sürdürüleceği” sorusuna da cevap vermelidir.

Daha sonra ekonomik fizibilite devreye girer. Yani proje gerçekten gelir üretebilir mi, giderleri karşılayabilir mi, riskleri nedir gibi sorular değerlendirilir.

Bu aşamadan sonra değerlendirme komisyonları devreye girer ve puanlama sistemiyle projeler sıralanır.

Bu noktada birçok kişinin gözden kaçırdığı gerçek şudur: sistem, niyet değil uygulanabilirlik üzerinden karar verir.

Neden Herkes Yararlanamıyor? Sistemsel Mantık

“Genç çiftçi kredisi herkese çıkmıyor” gerçeğinin arkasında basit bir bütçe sınırlaması değil, stratejik bir yaklaşım bulunur.

Tarım politikaları, sınırsız kaynak dağıtımı yerine üretim verimliliğini artırmayı hedefler. Bu nedenle devlet, sınırlı kaynakları maksimum üretim potansiyeli olan projelere yönlendirmeye çalışır.

Eğer sistem herkese açık ve otomatik onaylı olsaydı, kısa vadede destek alan kişi sayısı artar ancak uzun vadede üretim sürdürülebilirliği düşerdi. Bu da kırsal ekonomide istenmeyen bir dalgalanma yaratırdı.

Günümüz Ekonomisiyle Bağlantı: Gençlerin Tarıma Dönüşü Gerçek mi?

Bugün genç nüfusun tarıma ilgisi, geçmişe kıyasla daha dalgalı bir yapıya sahip. Şehir yaşamının ekonomik baskısı bazı gençleri kırsala yönlendirirken, üretim maliyetlerinin artışı da ters bir etki yaratabiliyor.

Girdi maliyetleri, yem fiyatları, enerji giderleri ve iklim riskleri düşünüldüğünde tarım artık sadece fiziksel emek değil, ciddi bir planlama işi haline geldi. Bu nedenle destek programları yalnızca finansal değil, aynı zamanda stratejik bir yönlendirme aracı olarak da görülüyor.

Bu noktada devlet destekleri, kırsala dönüşü teşvik etmenin yanı sıra üretimde süreklilik oluşturmayı amaçlıyor.

Yanlış Bilinenler ve Beklenti Gerçeği

En yaygın yanlış algılardan biri, “başvuru yapan herkesin mutlaka destek alacağı” düşüncesidir. Bir diğeri ise desteğin tamamen sermaye ihtiyacını karşılayacağı beklentisidir.

Oysa çoğu programda verilen destek, başlangıç aşamasını kolaylaştırır; işletmenin tamamını finanse etmez. Yani proje sahibi, çoğu zaman kendi katkısını da ortaya koymak zorundadır.

Bir diğer önemli nokta da sürekliliktir. Destek alan projeler belirli dönemlerde denetlenir ve taahhütlere uyulup uyulmadığı kontrol edilir. Bu da sistemin yalnızca başlangıç değil, süreç odaklı olduğunu gösterir.

Genel Değerlendirme: Bir Kredi Değil, Bir Yönlendirme Mekanizması

Genç çiftçi destekleri, yüzeyde bir kredi ya da hibe programı gibi görünse de aslında daha geniş bir politika aracıdır. Amaç yalnızca finansal destek sağlamak değil, aynı zamanda tarımsal üretimin geleceğini şekillendirmektir.

Bu nedenle sistem herkese açık değildir; seçici, denetimli ve proje odaklıdır. Başarı şansı ise büyük ölçüde başvuranın hazırlık düzeyi, üretim bilgisi ve planlama becerisiyle doğrudan ilişkilidir.