DTÖ Blogu | Dünya ticaretine katılımı geliştirmek için DTÖ'nün otuz yıllık teknik yardımı

Beykozlu

New member
1995 yılında kurulduğundan bu yana, DTÖ, teknik yardım sağlayarak ve yararlanıcıların küresel ticaretten tam olarak yararlanabilme kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olarak, gelişmekte olan ülkelerin ve en az gelişmiş ülkelerin (EAGÜ'ler) çok taraflı ticaret sistemine katılımını desteklemektedir. Geçtiğimiz 30 yılda 320.000'den fazla kamu görevlisi bu destekten yararlandı.

DTÖ teknik yardımı, kuruluşun temel bir işlevidir ve yararlanıcıların yeni ihtiyaçlarını ve değişen küresel ortamı karşılamak için ölçülebilir sonuçlara ulaşmaya giderek daha fazla odaklanılarak sürekli olarak gelişmiştir.

Faaliyetlerin bölgesel bölümü

DTÖ, 1995'ten beri yetkili üyelerine ve gözlemcilerine 10.000'in üzerinde teknik yardım faaliyeti yürütmüştür. Kuruluşundan sonraki ilk üç yılda bu faaliyetler belirli bölgelere odaklanmadan dünya çapında gerçekleştirildi. Ancak 1998'den itibaren odak noktası, ister bölgesel ister ulusal düzeyde olsun, bireysel üyelerin özel ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneldi.

Afrika, yıllık faaliyetin ortalama yüzde 30'unu alarak ve 2005 ile 2011 arasında yüzde 40'a yükselerek teknik yardımdan sürekli olarak en büyük payı almıştır (bkz. Şekil 1). Asya-Pasifik bölgesi faaliyetlerin yaklaşık yüzde 20'sinden yararlandı. Orta Doğu, Karayipler, Orta ve Doğu Avrupa ve Orta Asya yıllık yüzde 5 ile 10 arasında pay aldı. Latin Amerika da teknik yardım programlarında önemli bir rol oynadı ve faaliyetlerin ortalama yüzde 10'unu aldı.

Çevrimiçi teknik desteğin geliştirilmesi

DTÖ'nün 2022'de güncellenen e-öğrenme teknik yardım platformunun 2004 yılında başlatılması, daha erişilebilir teknik yardım sağlanması ve daha uygun maliyetli eğitim sağlanması açısından bir dönüm noktasıydı. Platform, seyahat kısıtlamalarının yüz yüze etkinlikleri engellediği COVID-19 salgını sırasında daha da önem kazandı.

1995 yılından bu yana, 110.000'den fazla hükümet yetkilisi e-öğrenme platformu aracılığıyla eğitilmiştir; bu, toplam yararlanıcı sayısının üçte birinden fazlasını temsil etmektedir (bkz. Şekil 2). 2014'ten bu yana, yıllık e-öğrenme katılımcı sayısı, yüz yüze faaliyetlerden yararlananların sayısını aştı. Son zamanlarda e-öğrenmeyi, yüz yüze ve sanal etkinlikleri birleştiren yeni bir yaklaşım yavaş yavaş tanıtılıyor.

Şekil 2

DTÖ teknik yardımı öncelikli olarak hükümet yetkililerine yöneliktir, ancak kapsamı aynı zamanda DTÖ Başkanlık Programı aracılığıyla akademik topluluğun yanı sıra parlamento üyeleri, gazeteciler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere diğer kilit grupları da kapsamaktadır.

Gelişen pedagojik yaklaşımlar

2010 yılında, katılımcıların becerilerinin kademeli olarak geliştirilmesine odaklanarak, teknik yardım sağlanmasında kaynakların verimli kullanımını iyileştirmek amacıyla aşamalı bir öğrenme stratejisi uygulamaya konuldu. Bu ilerici öğrenme stratejisi, yararlanıcıların kapasitelerini sürdürülebilir ve kümülatif bir şekilde geliştirmek amacıyla teknik yardım faaliyetlerini üç öğrenme seviyesinde (giriş, orta ve ileri) ve iki eğitim yolunda (genel ve uzmanlar için) yapılandırır.

Teknik yardım programlarının sağlanmasına yönelik eğitim yöntemleri de zaman içinde gelişmiştir. 1995'teki yaklaşım ağırlıklı olarak derse dayalıyken, 2013'ten bu yana toplam eğitim süresindeki derslerin oranı, daha pratik oturumlar ve etkileşimli pedagojik teknikler içeren yüz yüze etkinlikler lehine bir miktar azaltıldı (bkz. Şekil 3). . Mentorluk ve koçluk son yıllarda uygulanmaya başlandı.

Şekil 3

Eğitim programlarına ek olarak 1998 yılında ilk staj programı başlatılmıştır. O zamandan bu yana dört benzer program daha oluşturuldu. 100'ün üzerinde DTÖ üyesi ve gözlemciden toplam 800'ün üzerinde katılımcı bu staj olanaklarından yararlandı.

Teknik yardım öncelikleri

DTÖ teknik yardımı, yararlanıcıların ihtiyaçlarının etkili bir şekilde karşılanmasını sağlamak için öncelikleri ve stratejileri belirleyen iki yıllık planlarla yönetilmektedir. 2013 yılında, DTÖ'nün tüm teknik yardım faaliyetlerinin planlamadan değerlendirmeye kadar izlenmesini iyileştirmek amacıyla sonuç odaklı bir yönetim yaklaşımı uygulamaya konmuştur. Yaklaşım, yararlanıcıların çok taraflı ticaret sistemine katılım kapasitesini geliştirmek için spesifik ve ölçülebilir sonuçlar elde etmeyi amaçlamaktadır.

Başlangıcından bu yana, tamamen veya kısmen gerçekleştirilen teknik yardım hedeflerinin oranı, örneğin: B. Kursların başarıyla tamamlanması, 2018 yılında yüzde 91. Bu sayı, COVID-19 salgınının teknik yardım sunumu üzerindeki etkisi nedeniyle 2020 ile 2022 arasında azaldı, ancak 2023'te tekrar arttı (bkz. Şekil 4).

Şekil 4

DTÖ müzakereleri ve DTÖ anlaşmalarının uygulanması: Ölçülebilir bazı sonuçlar

Teknik yardım, gelişmekte olan DTÖ üyelerinin ve gözlemcilerinin, özellikle de en az gelişmiş ülkelerin, DTÖ müzakerelerine etkin bir şekilde katılma ve DTÖ organlarının çalışmalarına katılma becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. Bu aynı zamanda DTÖ'ye katılım süreçlerinin bir parçası olarak DTÖ'ye katılmayı amaçlayan ekonomiler için de hayati önem taşıyor.

DTÖ'de müzakere edilen son birkaç anlaşmada (örneğin, Ticaretin Kolaylaştırılması, Balıkçılık Sübvansiyonları ve Kalkınma için Yatırımın Kolaylaştırılması Anlaşmaları), gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler üyelerine teknik yardıma ilişkin hükümler, müzakerelerin tamamlanması açısından hayati öneme sahipti. Yalnızca son on yılda binlerce hükümet yetkilisi, DTÖ anlaşmalarına uyma ve bunlardan tam olarak yararlanma becerilerini güçlendirmek için tasarlanmış teknik yardım eğitim programlarından yararlandı (bkz. Şekil 5).

Teknik yardım eğitim programlarının kapsadığı konular, faydalanıcıların belirlediği önceliklere göre yıllar içinde gelişmiştir. Bu esneklik, DTÖ'nün teknik yardımının, dijital ticaret, yeşil ekonomi ve kapsayıcı ticaret gibi DTÖ gündeminde gelişen konuları ele almasına olanak tanır.

Şekil 5

Bu çabaların etkisi farklı şekillerde ölçülebilir. Örneğin, kapasite geliştirme yoluyla, DTÖ teknik yardımı, halihazırda müzakere edilen veya tartışılan ve teknik yardım alıcıları tarafından DTÖ organlarına sunulan çeşitli konuları kapsayan tekliflerin veya diğer belgelerin sayısında sürekli bir artışı teşvik etmeye çalışmıştır. Bu katkılar, alım satım tavsiyelerinin ve karar alma süreçlerinin daha kapsayıcı hale getirilmesinde çok değerli olmuştur.

DTÖ teknik yardımına ilişkin performans hedefleri arasında, teknik yardım yararlanıcılarının, yeni ticaret önlemlerinin bildirilmesi de dahil olmak üzere, çeşitli DTÖ anlaşmaları kapsamındaki şeffaflık yükümlülüklerine uyma yeteneğinin güçlendirilmesi yer almaktadır. Raporlama gereksinimlerinin genel düzeyi yıldan yıla arttığından, teknik yardım, yararlanıcıların yalnızca yeni raporlama gereksinimlerine ayak uydurmasına değil, aynı zamanda birikmiş iş yükünü kademeli olarak azaltmasına da olanak tanımıştır.​

DTÖ Teknik Yardımına İlişkin Mali Taahhütler

DTÖ teknik yardımı, hem DTÖ Sekreterliği'nin normal bütçesinden hem de DTÖ üyelerinin güven fonlarına gönüllü katkıları yoluyla finanse edilmektedir. 1995'ten bu yana toplamda 500 milyon frankın üzerinde bağışta bulunuldu. Normal bütçeden yapılan katkılar 2002 ile 2013 yılları arasında en yüksek seviyesine ulaştı ve o tarihten bu yana 4,5 milyon franka ulaştı. Bu arada, üyelerin gönüllü katkıları da istikrarlı bir şekilde azaldı; 2007 ile 2009 arasındaki ortalama 23 milyon franktan 2023'te 6,3 milyon franka düştü (bkz. Tablo 6).​

Sürdürülebilir finansman, üyelerin değişen ihtiyaçlarına etkin bir şekilde yanıt vermek ve kapsayıcı, çok taraflı bir ticaret sistemi için gereken teknik desteği sağlamak açısından hayati önem taşımaya devam ediyor.

Şekil 6