DTÖ | 2024'ten haberler

Beykozlu

New member
Başkan, Komitenin çalışmalarının nasıl yeniden canlandırılacağı konusunda üyelerle yaptığı son istişareleri bildirdi. Büyükelçi Subedi şunları söyledi: “İlk tematik oturum için olası bir temaya ilişkin çok sayıda öneri göz önüne alındığında, daha fazla istişare yapılması gerekecektir.”

Büyükelçi Subedi ayrıca üyelerin Ticaret Yardımı izleme ve değerlendirme önlemlerini iyileştirme ve alıcıların ve bağışçıların somut sonuçlar elde etmek için bu girişimi verimli bir şekilde kullanmasını sağlama yönündeki önerilerini de takdir etti.

Üyeler, Haziran ayında 9. Küresel Ticaret Yardımı İncelemesi'nde konuyla ilgili etkinlikte sunulan, ABD'den gelen “Mahsul çeşitlendirmesi ve dayanıklılığı: Dünyayı beslemek ve ihracatı artırmak” başlıklı bir bildiriyi değerlendirdi. 2024. Bildirim, gelişmekte olan ülkelerin, ihracatı kolaylaştırmak, gıda güvenliğini artırmak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla yerel geleneksel mahsullerin üretimini hızlandırmak için modern yetiştirme teknolojilerini nasıl kullandıklarını vurguluyor.

DTÖ Eğitim ve Teknik İşbirliği Enstitüsü, Üyelerin Küresel Güven Fonu'na gönüllü katkılarının yanı sıra DTÖ 2024-2025 Teknik Yardım ve Eğitim Planı kapsamında devam eden teknik yardım ve kapasite geliştirme faaliyetleri hakkında bir güncelleme sağladı ve artan bütçe kısıtlamalarını sundu. Birkaç üye, bir sonraki iki yıllık teknik yardım ve eğitim planının hazırlanması bağlamında teknik yardımın gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler üzerindeki etkisinin incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan, Katar Büyükelçisi Hend Abdalrahman Al-Muftah, üyelere Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Ortak Danışma Grubu'nun (JAG) Haziran ayı sonunda düzenlenen son toplantısı hakkında bilgi verdi ve mikro, küçük işletmelerin karşılaştığı zorlukları özetledi: ve orta ölçekli işletmeler karşı karşıyadır. İklim değişikliği, çatışmalar ve COVID-19 salgınının devam eden etkisi nedeniyle büyük işletmeler (MSME'ler). Aynı zamanda ITC'nin başarı öykülerinden çeşitli örnekler verdi ve ITC'nin gelişmekte olan ülkelerdeki MSME'lerin uluslararası ticaretin tüm avantajlarından yararlanmasına yardımcı olma konusundaki sarsılmaz kararlılığının altını çizdi. Üyeler, ITC'nin çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

DTÖ'nün LDC Grubu, üyelerin gümrüksüz pazar erişimi sağlamak için attığı adımların yıllık olarak gözden geçirilmesini kolaylaştırmak amacıyla DTÖ Sekreterliği'nden, Gümrüksüz ve Kotasız Piyasaya Erişime İlişkin Bali Bakanlık Kararı uyarınca raporun hazırlanmasına devam etmesini talep etti. EAGÜ'ler için kotasız pazar erişimi. EAGÜ'ler için gümrüksüz, kotasız pazar erişimine ilişkin daha fazla bilgi için, DTÖ Sekreterliği'nin “EAGÜ'ler için ihracatı ilgilendiren ürün ve hizmetlere pazar erişimi” başlıklı notuna atıfta bulunulmuştur.

Üyeler ayrıca Meksika ile Küba arasındaki Ekonomik Tamamlayıcılık Anlaşmasını da tartıştılar. Özel ve Farklı Muamele Hükümlerine İlişkin Not, DTÖ İzleme Mekanizması kapsamında gelecekteki tartışmaları kolaylaştırmak amacıyla DTÖ Sekreterliği tarafından güncellenmektedir; bu süreç, 2013 yılında DTÖ içinde özel ve farklı muamelenin uygulanmasının analiz edilmesi ve gözden geçirilmesi için bir odak noktası olarak hizmet etmek üzere oluşturulmuştur. hükümler, fark tespitlerini yerine getirir. Komite ayrıca 2024 yıllık raporunu da kabul etti.

Bir sonraki toplantının 24 Mart 2025'te yapılması bekleniyor.

paylaşmak