DTÖ | 2024'ten haberler

Beykozlu

New member
Komitenin 2024 yılı “Ticareti Kolaylaştırmak için Dijitalleşmeyi Kullanmak” teması doğrultusunda beş üye (Çin, El Salvador, Gürcistan, Jamaika ve Japonya), “Ticareti Kolaylaştırma için Tek Pencere” sürecinde dijitalleşmenin kullanımına ilişkin ulusal deneyimleri paylaştı. TFA kapsamında üyeler, tüccarların malların ithalatı, ihracatı veya transitiyle ilgili belge ve verileri tek bir giriş noktasından göndermelerine olanak tanıyan tek bir pencere oluşturmayı taahhüt ediyor.

Ayrıca diğer altı üye (Bolivya, Şili, Fiji, Kırgız Cumhuriyeti, Nikaragua ve Özbekistan) komite toplantısında TFA uygulamasına ilişkin çeşitli konularda sunumlar yaptı: B. Malların ortalama serbest bırakılma süreleri, plastiklerin sınır ötesi taşımacılığına ilişkin varış öncesi işlemler ve elektronik veri sertifikasyonu, sınır prosedürlerinin dijitalleştirilmesi ve bölgesel ticareti kolaylaştırma stratejileri.

TFA 2017 yılında yürürlüğe girmiştir ve transit halindeki mallar da dahil olmak üzere malların hareketini, serbest bırakılmasını ve gümrükten çekilmesini hızlandıracak, böylece sınır ötesi işlemlerde verimliliği artıracak ve daha fazla işbirliğini teşvik edecek hükümler içermektedir. Gelişmekte olan ülkeler ile en az gelişmiş ülkelerin (EAGÜ'ler) ulusal öncelikleri ve kapasitelerine göre kendi uygulama planlarını oluşturabilecekleri ve uygun yardım ve desteği sağlayarak uygulama kapasitesi kazanmaya çalışabilecekleri ilk DTÖ anlaşmasıdır.

Teknik yardım ve kapasite geliştirme

Komite ayrıca 24 Ekim'de teknik yardım ve kapasite geliştirmeye odaklanan özel bir oturum düzenleyerek yararlanıcıların ve bağışçıların yanı sıra uluslararası kalkınma ortaklarının da konuyla ilgili etkileşimde bulunmasına ve fikir alışverişinde bulunmasına olanak sağladı.

Üyeler, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülke (EAGÜ) üyelerine TFA'nın uygulanmasına yardımcı olmak üzere kurulan Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması Tesisi'nin durum raporu da dahil olmak üzere, 2026 yılına kadar olan bir sonraki iki yıl için teknik yardım ve kapasite geliştirme desteğine ilişkin ilerleme hakkında bir güncelleme aldı. Bu yıl üyeler özel oturumu interaktif panel tartışmalarına odaklanacak şekilde yeniden tasarladılar. Teknik yardım ve kapasite geliştirmenin koordinasyonunun iyileştirilmesine ilişkin bir ilk tartışma yapıldı, ardından teknik yardımın sağlanması ve alınmasında ve kapasite geliştirmede yer alan üyelerin sürdürülebilir reformlar için bu desteğin nasıl harekete geçirilebileceğini tartıştığı bir yuvarlak masa tartışması yapıldı.

Başkan, tartışmayı zenginleştiren ve işbirliğinin önemini ve sürekli destek için mevcut zorlukların ele alınması ihtiyacını vurgulayan tüm üyelerin yapıcı katılımına takdirini ifade etti. Buna ek olarak, üyelerin koordinasyon, izleme ve özel destek konusundaki görüşleri, uygulama çabalarının güçlendirilmesine yardımcı olacak ve ticaretin kolaylaştırılmasının, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tüm üyelere fayda sağlamasına yardımcı olacaktır.

Ayrı olarak, Amerika Birleşik Devletleri, belirli ulusal temasların nasıl belirleneceği, bağışçılarla işbirliğine nasıl hazırlanılacağı ve bağışçılarla nasıl iletişim kurulacağı da dahil olmak üzere, teknik yardım sağlama sürecine ilişkin hususları ortaya koyan bir Teknik Yardım ve Kapasite Geliştirme Bildirimi sunmuştur. Toplantı sırasında Birleşik Krallık, ülkelerin kapasite geliştirmeyi desteklemek amacıyla bağışçılarla işbirliği aramalarına ve başarılı bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için takip edebilecekleri bazı genel yönergeleri ortaya koyan bir belge de dağıttı.

Diğer komite çalışmaları

DTÖ Sekreterliği, TFA'nın onaylanması ve uygulanmasına ilişkin bir durum raporu sundu. Kalkınma ve LDC üyeleri tarafından sunulan raporlar şu anda TFA taahhütlerinin %79'unu uygulamaya kararlı olduklarını göstermektedir. Gelişmiş üyelerin TFA'nın yürürlüğe girdiği andan itibaren tüm hükümlerini uygulaması gerekiyordu.

Toplantıda tartışılan diğer konular arasında ABD'nin Endonezya'nın gayri maddi ürünlere ilişkin gümrük prosedürlerine ilişkin endişeleri yer aldı. Ayrıca üyeler, bu alanda üyeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından paylaşılan deneyimleri yansıtmayı amaçlayan “İyi uygulamalar ve başarılı ulusal ticareti kolaylaştırma komitelerinin yapı taşları” başlıklı komite belgesinin gözden geçirilmiş versiyonu üzerinde tartışmalara devam etti.

Bir sonraki komite toplantıları 12-13'te gerçekleşecek. 4-5 Mart Haziran ve 21-23. Ekim 2025.

Yapılan tüm dersleri burada bulabilirsiniz.

Ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin haberler almak istiyorsanız buradan TFA Newsbytes'e abone olun.

paylaşmak