Norduz koyununun sayısı artırılacak

Beykozlu

New member
Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de birinci sıralarda yer alan Van’ın Gürpınar ilçesinde yetiştirilen ve Türkiye’nin değerli gen kaynakları içinde yer alan Norduz koyununun sayısının devlet takviyeli sürdürülen projeyle artırılması hedefleniyor. Bölgede 173 bin Norduz koyun olduğu belirtiliyor.

Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilçeye bağlı Norduz bölgesinde yetiştirilen, olağan koyunlara göre bir kaburgası fazla, et ve süt randımanı yüksek olan koyunun ırkının korunması ve sayısının artırılması için çalışma başlattı.

1.000 NODUZ KOYUNU MUHAFAZA ALTINA ALINDA

“Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” ile geçen yıldan bu yana ilçenin Yalınca, Dikbıyık, Geçerli, Dağseven ve Taşlıyazı mahallelerinde yetiştirilen 1.000 Norduz koyununu müdafaa altına alındı.

90 BİN LİRA HİBE TAKVİYESİ

Vilayet Müdürlüğü, koyunları besleyen 18 çiftçiye koyun başına 90 lira hibe takviyesi verdi.

Bölgede 173 bin Norduz koyununun bulunduğunu belirleyen vazifeliler, ziyaret ettikleri besicileri hastalıklar konusunda bilgilendirerek bölgedeki hayvan varlığının artırılmasına katkı sunuyor.

Kaburga sayısının fazla olması yardımıyla güçlü arazi ve kış kurallarına daha sağlam ve et randımanı daha yüksek olan Norduz koyununun olağan yükü 80 ile 110 kilogram içinde değişiyor ve bir koyundan ortalama 35-40 kilogram içinde et elde ediliyor.

“DEVLET TAKVİYESİYLE SÜRÜMÜ BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYORUM”

Yalınca Mahallesi’nde besicilik Mustafa Gül ise koyun sürüsünü devlet dayanağıyla büyütmeye çalıştığını söz etti.

Koyun başına 90 lira hibe dayanağı aldığını aktaran Gül, 68 Norduz koyunum var. Devlet takviyesinden faydalandım ve koyunlarım müdafaa altına alındı. Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü grupları daima kontrole geliyor. Koyunlarımın sayısını artırmayı amaçlıyorum. Norduz koyunu kışa ve engebeli arazi koşullarına daha fazlaca ahenk sağlıyor. Et ve süt randımanı yüksek. Hayvanlara 7 ay boyunca ot ve saman veriyoruz. Bu yüzden maliyeti devasa yükseklikte oluyor. Devletin verdiği takviyesi epeyce manalı buluyoruz. Hem koyunlarımızın ırkı korunuyor birebir vakitte sürümüzü büyütüyoruz. Devletimizden Allah razı olsun.” diye konuştu.

Okumaya devam et...