DTÖ | 2024'ten haberler

Beykozlu

New member
Etkinliğin açılışı Cibuti Ticaret ve Turizm Bakanı ve DTÖ LDC Grubu Koordinatörü Mohamed Warsama Dirieh tarafından açıldı. Diğer üst düzey konuşmacılar arasında Kamboçya Ticaret Bakanlığı Daimi Sekreteri Sok Sopheak, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Fei, Hindistan'ın DTÖ Büyükelçisi Senthil Pandian C, DTÖ Avrupa Birliği Büyükelçisi João Aguiar Machado ve Paul Fekete yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) Kıdemli Temsilcisi.

Alt Komite Başkanı Danimarka'dan Büyükelçi Ib Petersen, “En az gelişmiş ülkelerin ticaret potansiyellerini gerçekleştirmelerine, yeni ticaret fırsatlarından yararlanmalarına ve küresel pazarlara tam olarak entegre olmalarına olanak sağlayan bir ortam yaratma çabalarımızı artırmalıyız” dedi.

En az gelişmiş ülkeler, DTÖ'nün ekonomik dönüşümün kolaylaştırıcısı olarak nasıl hareket ettiğini vurguladı. Tercihli pazar erişiminin ve DTÖ anlaşmalarındaki ve kararlarındaki esnekliğin, en az gelişmiş ülkeler için ekonomik fırsatlar yaratılmasına yardımcı olduğunu vurguladılar. Bakan Dirieh, “Ticaretin herkes için daha müreffeh, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir geleceğe açılan kapı olarak hizmet vermeye devam etmesini sağlamak için birlikte çalışalım” dedi.

Tarife dışı ticaret engelleri, arz yönlü kısıtlamalar, ülkeler arasındaki dijital farklılıklar, iklim değişikliği ve EAGÜ kategorisinden çıkış, EAGÜ'ler için zorluklar olarak gösterildi. En az gelişmiş ülkeler, ihracatı çeşitlendirme ve üretim kapasitesini artırma çabalarında sürekli desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Tartışmalarda, DTÖ üyelerinin en az gelişmiş ülkelerin küresel ticarette daha aktif oyuncular olmalarına yardımcı olmak için attığı adımlar vurgulandı. Buna gümrüksüz pazar erişimi ve hedefe yönelik teknik yardım da dahildir.

Çin, yakın zamanda diplomatik ilişkileri bulunan EAGÜ'lerin tüm mal ve hizmetleri için gümrüksüz muamelenin yanı sıra, mezun olan EAGÜ'ler için üç yıllık geçiş dönemi ilan ettiğini kaydetti. Toplantıda ayrıca, Avrupa Birliği'nin Küresel Ağ Geçidi ve Afrika Kıta Serbest Ticaret Bölgesi'ne (AfCFTA) Yönelik Afrika Ekonomik Entegrasyonu Konulu Avrupa Takımı Girişimi de dahil olmak üzere kilit ortakların girişimlerinden örnekler sunuldu.

Hindistan, çoğu az gelişmiş ülkelerden olmak üzere 250.000'den fazla profesyonelin Hindistan'ın Teknik ve Ekonomik İşbirliği Programından yararlandığını söyledi. Konuşmacılar, çeşitli tele-eğitim ve teletıp ortaklıklarının en az gelişmiş ülkelerde eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesine yardımcı olduğunu vurguladı. USAID, Hello Tractor!, e-Ticaret Geliştirme İttifakı ve Feed the Future Innovation Labs'a dikkat çekti. Bu girişimler, en az gelişmiş ülkelerdeki çiftçilerin ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, tarım ve e-ticaret de dahil olmak üzere ticaret yapmalarını ve gıda güvenliğini geliştirmelerini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Üyeler, LDC Alt Komitesi de dahil olmak üzere, en az gelişmiş ülkelerin karşı karşıya olduğu zorlukların çözümüne yönelik sürekli kararlılıklarını yinelediler. Bu yılın başlarında 13. Bakanlar Konferansında kabul edilen EAGÜ Mezuniyetine ilişkin DTÖ Bakanlar Kararı gibi son gelişmeleri memnuniyetle karşıladılar. Ticarete Yardım Girişimi ve Genişletilmiş Entegre Çerçeve'nin (EIF) en az gelişmiş ülkelerin kapasite kısıtlamalarının ele alınmasında oynadığı önemli rol, Kamboçya'daki projelerden Gambiya'ya kadar uzanan örneklerle vurgulandı. Bangladeş ve Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu birçok LDC mezunu, alt komitede LDC mezuniyet tartışmalarının ilerletilmesinin önemini vurguladı.

EAGÜ'ler ve ticaretle ilgili bir Haber buradan izlenebilir.

Şu anda 37'si DTÖ üyesi olan 45 EAGÜ bulunmaktadır. Bunlardan beşi DTÖ'ye katılma sürecinde. Bunlar: Etiyopya, Sao Tome ve Principe, Somali, Güney Sudan ve Sudan.

EAGÜ'lere ilişkin Alt Komite hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

paylaşmak