Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üstad Necip Fazıl bir direniş lideriydi

Nilosa

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üstad Necip Fazıl bir direniş lideriydi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) 8’incisi düzenlenen Necip Fazıl Mükafatları merasiminde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ilim, sanat ve kültür hayatına istikamet veren yapıtları bulunan isimlerle 2 yıllık hasretin akabinde yeniden bir ortaya gelmekten memnuniyet duyduğunu lisana getirdi.

Geçen sene pandemi sebebiyle Necip Fazıl mükafatlarını kazanan isimlerin belirtildiğını, lakin ödül tevcih merasiminin yapılamadığını hatırlatan Erdoğan, 2014 yılında başlatılan Necip Fazıl Ödüllerinde 8’inci yılın geride kaldığını söylemiş oldu.

Bu 8 yıllık müddet zarfında Türkiye’nin kültür, sanat ve ilim ömrüne kıymetli katkılar yapan bir fazlaca saygın isme mükafatlar verildiğini belirten Erdoğan, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

“Bu mükafatlar vesilesiyle kültür ve sanat erbabımızın emeklerini takdir ve taltif ederken ülkemiz ve milletimiz ismine şükran borcumuzu da bir nebze olsun ödemeye çalıştık. Alim, sanatçı, şair ve münevverlerin hayattayken değerinin bilinmesinin ehemmiyetini ödül verilen isimlere baktığımızda bugün daha yeterli anlıyoruz. 2014 ve 2017 senelerında bu kürsüde ödül takdim ettiğimiz iki büyük gönül ve fikir insanını maalesef ebedi aleme uğurladık. Necip Fazıl Hürmet Ödülü’ne layık görülen Nuri Pakdil ağabeyimiz ile Prof. Dr. Teoman Duralı hocamızı burada rahmetle yad ediyorum. Artlarında bıraktıkları eserler ötürüsıyla biz onların amel defterlerinin kapanmadığına, istifade edenler olduğu surece de kıyamete kadar kapanmayacağına inanıyoruz. Rabbim yerlerini cennet, makamlarını ali eylesin. bir daha bu vesileyle 80 yıllık çileli ömrü boyunca bu ülkenin niyet ufkunu genişleten, edebiyatında, sanatında ve estetiğinde derin izler bırakan üstat Necip Fazıl’ı da rahmetle, tazimle, hayır dua ile anıyoruz.”

‘O bir dava insanıydı’

Necip Fazıl’ın izini süren kuvvetli bir niyet ve edebiyat damarının bugün de, Türkiye’de ruhları beslemeye devam ettiğini memnuniyetle gördüklerini lisana getiren Erdoğan, bu sene 8’incisi verilen Necip Fazıl Ödüllerinin günden güne daha da büyüyen kökleşen, zenginleşen mirasının en müşahhas nişanesi olduğunu söz etti.

Erdoğan, “Üstat yılmadı. Üstat, korkmadı, korkutulamadı. Zira o bir dava insanıydı ve bir dava insanı olarak da yargıçlar karşısında ‘Artık senden bıktık’ dedirtircesine o yoluna devam ediyordu. Verdiği yanıt epey asildi, ‘Siz burada hancı, ben de bu davada yolcu pek bu hana daha epeyce uğrarım’ diyordu. Üstat bu. En sıradan bir yerde geri vitese takanlardan değildi. Dimdik ayakta yoluna devam edenlerdendi. Vefatının üzerinden geçen 38 yılı aşkın vakte karşın üstat yapıtlarıyla uğraşıyla dik ve asil duruşuyla bizlere rehberlik etmeyi sürdürüyor. Bu mükafatlar hem de üstadın davasına, çabasına, içtenlikle ve sadakatle bağlı kaldığımızın bir göstergesidir. Bu mükafatlar ayrıyeten milletimizin ruh kökünü canlı ve ayakta tutma eforumuzun da timsalidir. Hem Star Medya Yayıncılığın sahiplenmesi hem Kültür Bakanlığımızın dayanağı birebir vakitte heyetimizin çabaları yardımıyla Necip Fazıl Mükafatları, kültür sanat dünyamıza taraf veren etkinliklerden biri haline gelmiştir. Olağan bu süreç içerisinde de üstadın kıymetli evlatlarından Mehmet Beyefendiye de bir daha şahsım ve milletim ismine hayli teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

‘Bu mükafatlar kendileri haricinde hiç kimseye var olma hakkı tanımayan, fikir ve sanat dünyamızın zorbalarına karşı açılmış bir bayraktır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mükafatlar kendileri haricinde hiç kimseye var olma hakkı tanımayan, fikir ve sanat dünyamızın zorbalarına karşı açılmış bir bayraktır. İlim ve fikir mahrumu bu zorbaların birinci günden itibaren Üstat Necip Fazıl’ı ve Necip Fazıl Ödülleri’ni lisanlarına dolamalarının niçini işte budur. Necip Fazıl Mükafatları ile bu zorbaların konforu bozulmuş, yıllardır ‘al gülüm ver gülüm’ işlettikleri tezgahları dağılmıştır.” diye konuştu.

Yalnızca Atatürk Kültür Merkezi’nin inşaat sürecinde sergilenen rezilliklerin, bu zihniyetin gerçek yüzünün millet tarafınca görülmesini sağladığını lisana getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Necip Fazıl Mükafatları, uzun müddettir hasretini çektiğimiz Türkiye merkezli düşünme sürecine de kıymetli katkılar yapmaktadır. Bilhassa genç yeteneklerimizin üretkenliğinin artmasında bu mükafatların epey kıymetli hissesi vardır. Ödüllerimizin gelişim seyahatini, gençlerimizi daha fazla sürece dahil eden kuşatıcı bir anlayışla sürdürmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu hassasiyetle hareket edildiğinde Necip Fazıl Ödülleri’nin ülkemizde yeni üstatların neşvünema bulmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Erdoğan, Türkiye’nin ilim, kültür ve sanat ömrüne katkı sağlayan her insanın, bu ülkeye büyük bir hizmette bulunduğunu söz ederek, bu hizmetlerin tanınması, bilinmesi, bu hizmetlerden daha fazla istifade edilmesi için uğraş gösterdiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılından beri takdim ettikleri Necip Fazıl Ödülleri’ne ilim, sanat ve kültür erbabına yönelik ahde vefanın tescili olarak baktıklarını belirterek, her yıl titiz bir çalışmayla kültür ve edebiyat dünyasının mümtaz isimlerini tespit eden ödül heyetine teşekkür etti.

Ödül heyetindeki hocaların, bu yıl da farklı lisanlarda 7 değerli ismi listeye aldıklarını aktaran Erdoğan, şöyleki devam etti:

“Listemizin birinci sırasında şiir mükafatı yer alıyor. 2021 Necip Fazıl Şiir Ödülü’nü – az evvel de kendisiyle müşerref olduk- Mustafa Aydoğan’a takdim ediyoruz. Dingin, sade ve sabırlı üslubuyla okuyucularının gönlünü çelen Mustafa Aydoğan, lirik şiir geleneğimizin günümüzdeki en içten örneklerine imza atıyor. Şayet yanlış okursam af ola. ‘Boşluğa söylerim ben sözümü. Hava yutar onu. Kuşlar geçer ötesinden, berisinden. Yılan sezer, akrep duyar, kurt bilir. İnsan her şeyin az öncesidir.’ İşte bunun üzere mısralarla kalp tellerimizi titreten Mustafa Aydoğan kardeşimizi tebrik ediyorum. Kıssa ve roman alanında ise ‘Asla Pes Etme’, ‘Hatırlı Yara’, ‘Kar Makamı’ üzere yapıtları edebiyat dünyamıza kazandıran, az evvel kendileriyle müşerref olduğumuz Mukadder Gemici’yi görüyoruz. Mukadder Gemici, yapıtlarında bu toprakların hallerini, hasletlerini, anılarını kıssa ediyor. Onları okurken birtakım kimi maziye kanat çırpıyor, kimi bazı uzak kasabalardan birine uğruyorsunuz. Ancak şahısları ve yerleri tasvir ederken, o kadar sahih sözler kullanıyor ki okuduğunuzun bir kurgu olduğunu unutuveriyorsunuz. Her bir öyküsüyle okuyucusunu farklı iklimlere taşıyan Mukadder Gemici Hanımefendi’yi de canı gönülden tebrik ediyorum.”

‘İnsanlık son 2 asırda büyük bir dönüşüm yaşadı’

Değişimin hayatın gerçeği olduğunu fakat değişim ile yozlaşma içinde keskin bir fark olduğunu lisana getiren Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnsanlık son 2 asırda kadim kıymetlerinin örselendiği büyük bir dönüşüm, bir tarafıyla dejenerasyon yaşadı. Çağdaşlaşmayla birlikte insanın kendi fıtratına, etrafına, hayatı paylaştığı başka mahlukata yönelik bakış açısı da değişti. ‘İnsanı, insanın kurdu’ olarak goren hastalıklı yaklaşım altta kalanın canının çıktığı yalnızca kuvvetlinün ayakta kaldığı bir sistem inşa etti. Afrikalılar başta olmak üzere çağdaş batının haricinde kalanlar, bu zihniyetin mensupları tarafınca ezildi, hor görüldü, sömürgeleştirildi. Beyaz adam, yırtıcı toplumlara kelamda medeniyet götürme teziyle insanlık tarihinin en büyük katliamlarına soykırımlarına imza attı. Namibya’dan Kongo’ya, Cezayir’den Vietnam’a, Ruanda’dan Bosna Hersek’e kadar bir epey yerde tarihin en yabanî cinayetleri işlendi. birtakım bazı farklı etnik kümeler, birtakım kimi farklı lisanı konuşanlar, kimi bazı da farklı inanca mensup olanlar bu zihniyetin kurbanı oldu. Son 2 asırda yaşadığımız biroldukca sorunun gerisinde, insanı fıtratından kopararak metalaştıran işte bu mağrur, bu mütekebbir anlayış bulunuyor.”

Yalnızca kuvvetlinün hayat hakkını kutsayan bu yaklaşımın, biçim ve telaffuz değiştirerek bugün de varlığını sürdürdüğüne işaret eden Erdoğan, “Daha birkaç yıl öncesine kadar Arakan’da şahit olduklarımızı hatırlayın. Akdeniz’de mülteci botlarına yapılan atakları hatırlayın. Avrupa hududuna dayanan Suriyeli sığınmacılara yönelik ırkçı aksiyonlar, Müslümanlara ve yabancılara karşı hayata geçirilen faşist düzenlemeler, göç ettikleri Avrupa başşehirlerinde kaybolan temiz çocuklar, bir avuç zenginin refahı uğrunda köle üzere çalıştırılan işçiler… İnsanı metalaştıran işte bu zihniyetin günümüzdeki yansımalarından yalnızca birkaçıdır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Türkiye’nin hem memleketler arası bağlarda hem iktisatta ‘Dünya beşten büyüktür’ şiarıyla yürüttüğü çaba de sömürü ve zulüm üzerine inşa edilen bu nizamın değişmesi içindir. Zira biz insanı, insanın kurdu olarak değil şifası olarak görüyoruz. Zira insan eşrefi mahlukattır, yaratılmışların en onurlusudur. Yaratılmışların en onurlusu olan insanı değersizleştiren her türlü yaklaşımı reddediyoruz. Çağları aşan bildirileriyle İslam medeniyetinin çağdaş insanın ortasında bulunduğu buhranlara kurtuluş reçetesi sunduğuna inanıyoruz. İlim, hikmet, ahlak ve adalet temelleri üzerine kurulan İslam medeniyeti, dünyayı güzelleştirmeyi ve bütün mahlukat için daha yaşanılabilir hale getirmeyi gaye ediniyor.”

Araştırmacı müellif Tahsin Görgün’ün “insanlığın kadim birikimini” işleyen yapıtlarının doğunun ışığını bugüne taşıdığını lisana getiren Erdoğan, “İslam kanısındaki değerli yapıtlarıyla fikir dünyasını zenginleştiren Tahsin Görgün hocamızı tebrik ediyor ve bu yılki Fikir Araştırma Ödülü’nü kendilerine takdim ediyoruz. Tahsin hocamızdan tıpkı merhum Üstat üzere batıdan esen sert rüzgarlara karşı doğunun ruhunu harekete geçirecek yeni çalışmalar bekliyoruz.” dedi.

‘Davası için çalıştı, ter döktü, gerektiğinde bedel ödedi’

Necip Fazıl Kıskürek’in, hayatının hiç bir safhasında kendini yalnızca bir düşünür olarak görmediğini, fikirle aksiyonu bir ortaya getirerek daima fikrinin hengamesini verdiğini lisana getiren Erdoğan, şunları tabir etti:

“Necip Fazıl, lisanı kesilmiş, kültür birikimi söndürülmüş, eğitim imkanı elinden alınmış Anadolu beşerinin eksik olan neyi var ise oraya koşturmuştur. Tiyatro muhtaçlığı mı doğmuş, Üstat bunu çabucak kendi bakılırsavi bilmiş. Piyes, tiyatro yapıtı yazmıştır. Siyer-i Nebi’ye mi gerek duyulmuş? Üstat oturmuş, onu kaleme almıştır. Tarihi kişiselyetleri savunma muhtaçlığı mı dolmuş? Üstat çalışmış, emek vermiş, linç edilme değerine bir tarihçi titizliğiyle kitap yazmıştır. Mecmua çıkarmak gerekiyorsa elini taşın altına koymuş, konferans vermek gerekiyorsa İstanbul’dan başlamış, Anadolu’nun yollarına revan olmuştur. Vakit zaman bana da spikerliğini yapmak nasip olmuştur. İstanbul’da, Ankara’da, Anadolu’da vesaire… Fikir ve yazı hayatının her alanında özgün, nitelikli ve adeta coşkun bir ırmak üzere akan eserler vermiştir. İşte Çile’de, Reis Bey’de, Tohum’da, Ulu Hakan’da, Çöle İnen Ziya’da, Büyük Doğu’da, İdeolocya Örgüsü’nde, Geçersiz Kahramanlar’da, İman ve İslam Atlası’nda ve daha kaç yapıtında daima bu çabanın, bu mesuliyet hissinin derin izleri vardır. O, doğuyu da batıyı da medeniyet kökleriyle birlikte bilen, yorumlayan bir entelektüel olarak hiç bir vakit fildişi kulesine çekilmedi. Tersine, gerçek bir aksiyon adamında olması gereken samimiyeti, sahiciliği ve yüreğiyle davası için çalıştı, ter döktü, gerektiğinde bedel ödedi.”

Erdoğan, Necip Fazıl’ın meydanlarda haykıran gür sesi ile şiirleri, öyküleri, tiyatroları ve denemeleri ile millete bilhassa de gençlere umut aşıladığını, “Ayasofya kesinlikle açılacak” derken Sultanahmet Meydanı’ndan gençliğe bu biçimde hitap ettiğini söylemiş oldu.

‘Elhamdülillah bu da bize nasip oldu ve Ayasofya açıldı’

Bunun rast gele bir ses olmadığını, bunun imanın gür sedası olduğunu lisana getiren Erdoğan, “Elhamdülillah bu da bize nasip oldu ve Ayasofya açıldı. Sezai ağabeyin de dediği üzere ‘Kaderin üstünde bir yazgı vardır.’ Elhamdülillah ve mukadderatın üzerindeki bahtı hem gördük hem yaşadık ve Ayasofya açıldı.” dedi.

Necip Fazıl’ın, kendisinin de ortasında bulunduğu jenerasyonun adeta bir mürşidi, muallimi, kültür ve sanat pınarlarını kurutan aydın vesayetine karşı bir direniş lideri olduğunu lisana getiren Erdoğan, “Terörün, şiddetin ve Batı’ya öykünmenin kol gezdiği bir periyotta üstat yalnızca varlığıyla koca bir jenerasyonun kaybolup gitmesine de mani oldu. Üstat Necip Fazıl, hayattaki en büyük gayesinin tarihini, lisanını, dinini, aslını bilen fikir Mehmetçikleri yetiştirmek olduğunu söylemiştir. Gençlerin okumasından, araştırmasından, medeniyet kıymetlerine sahip çıkmasından hep memnun olmuştur. Biz de her sene üstadın bu hayalini en azından edebiyat alanında gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz. Birinci eser mükafatları ile genç kardeşlerimizi cesaretlendiriyor ve teşvik ediyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, Star Yayın Grubu’na bu akşam gerek derece alanların yapıtlarını gerekse Necip Fazıl’ın yapıtlarını de birer armağan paketi olarak sunmalarından dolayı teşekkür etti.

‘Nitelikli, yüreğimize dokunacak yeni eserler bekliyoruz’

Bu yıl “ilk eserler” alanında Safiye Gölbaşı’nın “Serazat”, Kadir Daniş’in ise “Kitabü’l Acayip” isimli birinci yapıtı ile kitap severlerin huzuruna çıktığını belirten Erdoğan, “Anadolu’nun bereketli ikliminde filiz veren bu iki yetenekten gelecekte de hayli kıymetli, nitelikli, yüreğimize dokunacak yeni eserler bekliyorum, bekliyoruz.” dedi.

Bu yıl ki Necip Fazıl Memleketler arası Kültür Sanat Ödülü’nü İspanya’nın Sevilla kentinde doğan ve Kurtuba topraklarında hayatını sürdüren, farklı disiplinlerle çalışan ressam Haşim Kabrera’ya takdim ettiklerini aktaran Erdoğan, Kabrera’nın fotoğraflarının yanında heykelleri ve fotoğrafları ile de ülkesinin en tanınmış isimleri içinde yer aldığını söylemiş oldu.

Endülüs denince akla Kurtuba Ulu Cami’nin geldiğini hatırlatan Erdoğan, şöyleki devam etti:

“Onun kubbesinde de ayet, o ayette de Allah’ın hangi kararı var biliyor musunuz? “Ve la galibe illallah”. ‘Allah’tan diğer galip yoktur, tek galip lakin Allah’tır.’ Bu, şu anda hala Endülüs’te var. Hala o caminin kubbesini çerçeveleyen ayet. Bunu yaşamak, bunu bilmek bizler için fazlaca fazlaca kıymetli. Endülüs esintileri taşıyan yapıtları hangi ülkede sergilense, büyük bir merak ve ilgiyle karşılanıyor. El emeği yapıtlarıyla olduğu üzere mimarlık, kentleşme, peyzaj, endüstriyel toplum ve iktisada dair özgür fikirleriyle de dikkatleri üzerine çeken Haşim Kabrera ortamızda yok lakin hanımefendi ismine bu hediyeyi aldılar, kendilerine teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri’ni tevcih ettikleri isimleri tebrik edip, ödül merasiminin hayırlara vesile olmasını dileyerek, üstat Necip Fazıl ile birlikte lisanı, kanıyı, ömrü güzelleştiren bütün şairleri, edebiyatçıları hürmet ile anarak, üstadın aziz anısını bu mükafatla yaşatan Star Medya Grubu’na teşekkür etti.

Erdoğan, kelamlarını şu biçimde tamamladı:

“Kıymetli isimleri tebrik ediyor, ödül merasimimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Üstad Necip Fazıl’la bir arada lisanımızı fikrimizi hayatımızı güzelleştiren bütün şairlerimizi edebiyatçılarımızı hürmetle anıyorum. Üstadın Aziz anısını bu mükafatla yaşatan Star Medya Grubu’na yeniden teşekkür ediyorum. Hakka uğurladığımız tüm üstadlarımıza, büyüklerimize, üzerimizde emeği olanlara Allah’tan rahmet dilerken diyorum ki gelin hepsinin ruhuna birer sefer Fatiha okuyalım.”
#Canlı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuşuyor https://t.co/vF6v2Q9SUp

— AA Canlı (@AACanli) December 26, 2021
Alıntıdır